Menenjit

Menenjit  genellikle çocuk yaşındaki bireylerde görülen bir salgın hastalıktır. Menenjit Salgını Tedavi edilemediği taktirde işitme kaybı ardından ise beyin hasarı gibi aşamalı giderek ölüme yol açabilir. Beyni saran yapının iltihaplanması sonucu oluşur.

Menenjit Belirtileri Nelerdir

Baş ağrısı, Yüksek ateş, Boyun tutulması, Ense sertliği, Mide bulantısı ve kusma, Parlak ışığa bakmaktan kaçınma, Zihin bulanıklığı, Havale, Soğuk el ve ayaklar, Titreme, Hızlı soluk alıp verme, Eklem ve kas ağrıları, Az yeme ve tiz ağlama,

Menenjitin Tedavisi

Menenjit tedavisinde en önemli faktör erken tanıdır. Erken teşhis edilse bile hatta tüm tedaviler yapılsa bile ölüm riski hala durmaktadır. Erken teşhis konulmuş ve tedavi yapılmış hastalarda ölüm oranı %10 üstüdür. Menenjitten korunmak için aşılar mevcuttur ve özellikle 1 yaş altında bu aşılar ciddi önem arz etmektedir. Menenjit geçiren bir kişiye yaklaşmamalı bulunduğu ortamlara olabildiğince girmemeli ve kişisel eşyalarına dokunmamalıyız. Kış ve ilkbahar ayları menenjit salgınının en kolay yayıldığı aylardır. Büyük çocuklarda belirtiler ateş, baş ağrısı, fotofobi, bulantı, kusma, konfuzyon, letarji ve bilinç değişiklikleridir. Menenjit salgını 3 e ayrılır

Bakteriyel menenjit: Meningokok, pnömokok ve hemofilus influenza bakterilerilerinin bulaşması sonucu beyin zarımıza etki etmesidir. En sık rastlanan menenjit türüdür.

Fungal Menenjit: Bu menenjit türü mantar kaynaklıdır. Cryptococcus neoformans, Histoplasma capsulatum, Coccidioides immitis, Blastomyces dermatitidis, ve Candida mantarları bu menenjit türüne sebep veren besinlerdir.

Viral Menenjit: Herpes simplex virüs, enterovirüs, zona, kabakulak, su çiçeği varicella zoster virüsü ve HIV virüsünün neden olduğu menenjit türüdür.

Menenjit ile İlgilenen Doktorlar Hangi hastanelerde Görev Yapmaktadır ?

Memenejit ile ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınızdoktor bul