Kemik Erimesi

Kemik erimesi yani osteoporoz, kemik yapısının içinde yer alan kalsiyumun minerallerin azalması sonucunda kemiğin kırılganlığının artmasıdır.

İskelet sistemi hastalığı olup kemiklerin zayıflaması veya kırılganlaşması olarak tanımlanabilir.

Hastalık 50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde ve her 5 erkekten birinde görülmektedir. Bu oran kadınlarda meme kanserinden erkeklerde ise prostat kanserinden fazladır.

Yaşam süresindeki artış ile birlikte tüm dünyada en sık rastlanan kemik hastalığı hâline gelen kemik erimesi tedavi edilmediği takdirde ciddi bir halk sağlığı problemidir 45 yaş ve üzeri kişilerde hastalığa daha fazla rastlanır.

Kemik erimesi, omur, kalça ve bileklerde bulunan kemikleri etkiler. Kemiğin dışarıdan gelen darbelere karşı direncinin azalmasıyla birlikte basit bir düşme, hatta çarpma sonucunda bile kemik kırıkları oluşabilir.

Kemik Erimesi Nedenleri

Kemik erimesine neden olan başlıca etken ve faktörler şunlardır;

Genetik faktörler, Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem romatizmaları, kronik karaciğer hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), Cinsiyet (Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür) Erken menopoz, Yaşlanma, Sık doğum, Kanser, Kalsiyum yönünden fakir ya da Vegan diyet, Aşırı egzersiz, Diyabet ve insülin kullanımı, Sedanter yaşam tarzı, Sigara, Süt intoleransı, Çocukluk döneminde yetersiz beslenme ya da beslenme bozukluğu,

Kemik Erimesinin Belirtileri

Yaygın olarak görülen kemik erimesi belirtilerinden bazıları şu şekildedir:

Omurga, bel ve sırt bölgesinde oluşan ağrılar, Karın ve göğüs boşluğunda daralma Kamburlaşma, Boy kısalması, Yaygın kemik ağrısı, Basit düşme ya da çarpmalarda kırık oluşması.

Kemik Erimesinin Tanı Ve Tedavisi

İlk olarak kemik yoğunluk ölçümü ile kemik yoğunluğu ölçülür. Ayrıca, tam kan ve idrar analizi,Serum biyokimyası: ALP, Ca , P, total protein/alb, BUN, Cr, KCFT25 OH kolekalsiferol, PTH, Serum protein elektroforezi, 24 saatlik idrarda Ca ekskresyonu ,serum veya idrarda NTX gibi kemik yıkım belirteçleri ve röntgen gibi radyolojik tetkiklerle hastalığın tanısı konulur.

Kemik yoğunluğu azalmış fakat kırık oluşma ihtimali düşük kişilere düzenli beslenme önerileri verilir. Gerektiğinde vitamin ve mineral takviyeleri verilir. Kemiklerin kırılma riski yüksek kişilere ise bifosfonat içerikli ilaçlar verilir.

Kemik erimesi ile ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınızdoktor bul