Kabakulak Virüs kaynaklı olan kabakulak hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğunlukla çocuk çağında geçirilen hastalıktır. Ancak çocukluk çağında geçirilmemiş ise yetişkinlik çağında da geçirilebilir.
Kabakulak, özellikle kulakların yakınında bulunan en büyük tükürük bezlerini etkileyen bir enfeksiyondur. Hastalık, yüzün her iki tarafında konumlanmış bu bezlerin birinde veya her ikisinde şişmesi ile kendini belli eder. Hastalığa adını bu kulağa yakın bezlerin şişmesi nedeniyle verilmiştir.
Hastalığı geçiren kişilerin bir bölümünde belirtiler ortaya çıkarken bazı kişilerde ise belirtiler oluşmaz. Bu hastalığın yayılmasında ki asıl faktörlerde bu belirti göstermeyen ancak hastalığı taşıyan kişilerdir.
Bazen kabakulak virüsü testis, yumurtalık, pankreas veya meninks (beyni ve omuriliği çevreleyen zar) iltihaplanmasına da neden olabilir.
Genel olarak çocuklarda görülse de çocukluk çağında bu hastalığı geçirmemiş olan yetişkinlere de bulaşabilen bir hastalıktır. Kabakulak virüsünün neden olduğu tükürük bezlerinde şişliğe yol açan viral bir enfeksiyondur. Aşısının geliştirilmesinden ve uygulanmaya başlanmasından önce dünya çapında yaygın bir çocukluk dönemi hastalığıydı. Günümüzde bu hastalık hâlâ üçüncü dünya ülkelerinde önemli bir sağlık sorunudur.
Hastalığın belirtileri genellikle ateş, iştahsızlık, halsizlik ile başlar, tükürük bezinin şişmesiyle yanakta kulak altında şişkinlik, çenede ağrı, yutma güçlüğü ve ağız kuruluğudur.
Hastalık hastaya temasla, solunum yoluyla ve aynı bardak, çatal ve kaşığın kullanılmasıyla bulaşır. Kabakulaklar, bezlerin şişmesinden yaklaşık bir hafta önce ve yaklaşık 9 gün sonra bulaşıcıdır. Böylece insanlar bunu bilmeden başkalarına da bulaştırabilirler. Hastalık yıl içerisinde Ocak ve Mayıs ayları arasında en yüksek görülme hızına ulaşır.
Kabakulağın tedavisi yoktur. Kabakulak kendi kendisini sınırlayan bir hastalıktır. Destekleyici ve belirtilere yönelik tedavi yapılır. Hastalar mutlak yatak istirahatine alınır ve en az iki hafta diğer şahıslardan ayrı tutulmalıdır.
Hastalığın başlıca belirtileri şunlardır; hafif ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, ağız kuruluğu, halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, kulak, çiğneme güçlüğü ya da çiğneme esnasında ağrı, çene altındaki ya da yüzün her iki yanındaki tükürük bezlerinde ağrı ve şişlik, bazen bu semptomlara eşlik eden bulantı ve kusmadır.
Virüsü almış olan kişilerin, öksürük, hapşırık, konuşmaları sırasında, boğaz, burun ve ağızlarından tükürük ya da salgıların damlacıklarının havaya karışması ya da etrafta ki temas edilen eşyalara gelmesi ile bulaşır.
Çocukluk çağında yapılan kabakulak aşısı ile hastalığa karşı koruma sağlayabilir.
Hekim tanı için fiziki muayene yapar ve kan, idrar veya tükürük örneği alınıp testler yapılır.
Kabakulak hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi,istirahat, sıvı tedavisi ve komplikasyonlara yönelik müdahaleler oluşturmaktadır.
Kabakulak ile ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınız